Denklik/Ihk Fosa
Denklik/Ihk Fosa
Denklik işlemi; Mezun olduğunuz okul, oradan aldığınız diploma ve mesleğinizin; Almanya eğitim sistemindeki karşılığı veya eşdeğeridir. Denklik başvurusu sırasında; elimizde bulunan çeşitli hizmet içi sertifikaları, yurt içi ve dışındaki deneyimlerinizle ilgili belgelerin de eklenmesinde yarar vardır. Almanya dışında alınan meslek diplomalarının denkleştirilmesini kolaylaştıran yasa, ülkede yaşayan göçmenlerin kendi mesleklerini icra edebilmesini kolaylaştırmayı hedefliyor. Yasadan, Almanya’da çalışmak için gelmek isteyenler de yararlanabiliyor, yani Türkiye’den de başvuruda bulunulabiliyor.
Yasa hangi meslek gruplarını kapsıyor?
Denklik yasası yaklaşık 450 mesleği kapsıyor. Bunlar arasında, meslek eğitimi gerektiren; aşçılık, gastronomi, marangozluk, elektrik, elektronik teknisyenliği, tesisatçılık, mekanik, mekatronik, kaynakçı, oto mekanik teknisyenliği, fırıncılık, kuaförlük gibi meslekler bulunuyor. Bunun yanı sıra yasa; doktor, veteriner, hasta bakıcı, avukat veya mali müşavirlerin de diplomalarının tanınmasını kolaylaştırmayı hedefliyor.
Yasanın getirdiği en önemli yenilik nedir?
Yasanın getirdiği en önemli yenilik, Avrupa Birliği'ne üye olmayan ülkelerin vatandaşlarına da diploma denkliği için başvuru hakkı tanınmasıdır. Bu yasa, dünyanın bütün ülkelerine açık; bir kişinin sahip olduğu vatandaşlığa ve oturma izninin statüsüne bağlı değildir
Yasadan kimler yararlanabiliyor?
Almanya'ya çok uzun yıllar evvel gelmiş olan veya yeni gelmiş olan bir göçmenin yanı sıra şu an yurt dışında bulunan ama Almanya’ya gelme niyetinde olan insanlar da yararlanabiliyor.
Denklik Başvurunun kabul edilmesi durumunda ne oluyor?
Diplomanın denkleştirilmesi, o kişinin Almanya’da kendi mesleğinde çalışabileceği anlamına geliyor ancak diplomanın denkleştirilmesi oturma izni alınmasını sağlamıyor veya iş bulma garantisi vermiyor.
Denklik Başvuru kabul edilmezse ne oluyor?
Diplomaların tanınması için yapılan başvuru, diploma denkliğinin sağlanacağı anlamına gelmiyor. Diploma denkliği sağlanamazsa, yani; diplomanız tanınmadı ise, şu nedenlerden dolayı diplomanızı tanıyamadık ya da belirli eğitimlerden geçmeniz gerekiyor diye bir bilgi verilecektir. Bu şartlarda kısmi denklik işlemi yapılarak, iş ve oturum izinleri veriliyor ve kişilerin eksik görülen eğitimlerini kendi inisiyatifi ile tamamlamaları yoluna gidiliyor.
Denklik süreci ne kadar sürüyor?
Başvuru tarihinden itibaren süreç, genel olarak 3-6 ay içinde tamamlanıyor.