Aşçılık - Gastronomi
- Anasayfa
- Aşçılık - Gastronomi
Aşçılık - Gastronomi
Almanya Federal Hükümeti'nin 01 Mart 2020'de Yürürlüğe Giren "Göç Yasası" Hakkında Bilgilendirme
Aşçı: Çeşitli yöntemlerle yiyecek ve içecekleri tüketilebilir hale getiren profesyonellerdir. Aşçılar genellikle otel, restoran, büfe ve yemekhane gibi işletmelerde görev yapar. Almanya’da özellikle Türk girişimcilerin işlettiği restoranlar, kafeler, büfeler ve yemekhaneler başta olmak üzere binlerce aşçıya ihtiyaç duyulmaktadır. Almanya’da aşçılar genellikle özel sektörde istihdam edilmektedir.
Gastronomi, yemek hazırlama ve sunum sanatını, yemek kültürüyle olan ilişkisini inceler. Aynı zamanda farklı bölgelerin yemek pişirme tarzlarını ve tekniklerini de araştırır. Gastronomi bölümü mezunları; otellerde, restoranlarda, turistik gemilerde ve gastronomi ile ilgili çeşitli işletmelerde çalışma fırsatı bulmaktadır. Bu meslek, son yıllarda Türkiye’de de büyük ilgi görmektedir. Ancak gastronomi ve aşçılık arasındaki farklara dikkat çekmek gerekir. Gastronomi, 4 yıllık bir lisans programıyken aşçılık, 2 yıllık bir önlisans programıdır.
Almanya, aşçılık ve gastronomi alanlarında uzmanlaşmış kişilere büyük ihtiyaç duymaktadır. Almanya'da bu branşlarda çalışmak isteyenler için şu eğitimlerden birinden mezun olunması gerekmektedir:
- Mesleki Eğitim Merkezleri'nin 4 yıllık Yiyecek-İçecek ve Aşçılık bölümü,
- Teknik ve Endüstri Meslek Liselerinin Aşçılık bölümü,
- 2 yıllık Yüksekokulların Aşçılık bölümü,
- 4 yıllık Lisans eğitimi veren Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü.
Bu alanlarda diploma sahibi olmak, branşında yetkin ve deneyimli olmak tercih sebebidir.
Ayrıca, Almanya Federal Hükümeti'nin Göç Yasası kapsamında, Almanya’da aşçılık veya gastronomi branşlarında çalışma ve oturum izni alabilmek için en az A2 seviyesinde Almanca bilgisine sahip olunması gerekmektedir.